Drömmen om något större – om projektet Innovationscenter i Kungsbacka

Drömmen om något större!

 

Kungsbacka kommun växer och tusentals nya invånare flyttar hit varje år. För att kunna ta hand om nya dem så byggs det 500 nya bostäder och vägar, skolor, avlopp och busshållplatser och mycket annat.

 

Jag har funderat, och för all del också skrivit i tidningen, om att Kungsbacka behöver något mer, något som fyller utrymmet mellan bostaden och jobbet eller skolan. Det behöver satsas mer på invånarnas fritid eftersom vi inte längre är en liten landsortskommun. Kungsbacka närmar sig 80 000 invånare och det innebär ett ansvar att ta fram också de mjuka värdena, det som kan vara kittet mellan oss som bor här. Något vi kan vara stolta över och berätta för andra om. Något som gör att våra vänner vill hälsa på oss istället för att vi ska åka till dem. Något som gör att företag blir intresserade av att etablera sig här. Helt enkelt något som är tillräckligt bra för att sätta Kungsbacka på kartan.

 

Utbildning och kunskap är ett viktigt och omdebatterat område, inte minst nu inför valet. Sällan har det väl varit ett sådant fokus på skolans roll och på att vi i Sverige måste göra något för att inte tappa internationell konkurrenskraft. Vi måste bli vassare kunskapsmässigt för att kunna prestera, kunna vara i täten och fortsätta ta hem affärer och för att kunna erbjuda jobb till alla. Sambandet är klockrent. Kunskap först, sedan producerar och säljer vi smarta grejer som ger folk jobb och bygger vår välfärd. Det receptet tror jag inte ifrågasätts av någon.

 

Om allt börjar med kunskap så är det inte svårt att inse att just lärandet är ett område där det gäller att satsa och profilera sig. Därför är det roligt att det nu drivs ett projekt med mål att skapa ett Innovationscenter i Kungsbacka. Snacka om att det ligger rätt i tiden!

 

Häromdagen hade jag förmånen att få vara med och spåna idéer tillsammans med många andra under en konferensdag. Möjligheterna och förväntningarna var hur många som helst. Ett Innovationscenter skulle förutom att sprida kunskap, kunna motivera, stimulera och driva både gamla och unga till att söka och dela ännu mer kunskap. Ett Innovationscenter med rätt innehåll och med tillräckligt tydlig profil skulle också kunna bli den där mötesplatsen man pratar om långt utanför Kungsbacka.

 

På konferensen var det någon som sa att alla barn gillar faktiskt inte vare sig sport och musik och vad finns det då för dem? Tänk om vi kunde ta hand om allas starka sidor och goda idéer! Tänk att kunna erbjuda en lustfylld plats, fysisk och virtuell, för kreativitet, eftertanke, utmaningar, problemlösning men utan pekpinnar. Kom som du är, hur du än är, känn dig välkommen och låt dig inspireras. Visst låter det som en dröm! En dröm om investeringsbeslut bortom köpcentra och sporthallar. Helt enkelt en dröm om något större.

 

Elisabeth Blide

VD och chefredaktör på Norra Halland

För dagen gästskribent på Kungsbacka delar

 

Denna artikel har 1 kommentar

  1. Roligt att du gästskriver och att du ser innovationscentret som ett kitt mellan gamla och unga och ett sätt att tänka kring att fånga lusten för lärandet. Att den minskar för eleverna i takt med ökad ålder delar vi med grannarna i Europa. Det är en riktigt spännande utvecklingsresa och utmaning vi har framför oss här.

Kommentarer är stängda.