Ett skepp kommer lastat med pennfack

På Hedeskolan har vi under fyra års tid haft fokus i textilslöjden på att dela med oss till dem som inte har det lika bra som vi.  Detta startade efter att jag tillsammans med 23 andra pedagoger från hela Sverige, reste till Uganda på en utbytesresa arrangerad av UHR, Universitets- och Högskolerådet hösten 2013. Utbytet utmynnade i bl.a brevväxling och fadderbarn men har nu landat i tillverkning av pennfack i textilslöjden.  De skänks till organisationen STEPS i Kampala, Uganda. 

 

STEPS har startats av Fjäråsbon Joanna Eliasson som mer eller mindre bor där permanent. Organisationen har utökats under åren och numera är det inte bara gatubarn som får stöttning av STEPS utan hela familjer ingår i konceptet. Man försöker hjälpa familjerna till ett liv utanför gatorna men framförallt ge barnen en chans att få gå i skolan och utbilda sig.  

 

I Uganda är det inte ovanligt att elever blir agade om de inte har rätt material med sig till skolan. Det fick mig att tänka till på hur vi skulle kunna bidra på ett, för oss, enkelt sätt. Därför startar vi nu terminerna i år 7-9 med att sy ett varsitt pennfack som sedan fylls med pennor och sudd som skänkts till oss av föräldrar. En ovärderlig gåva till de som inte har någonting alls. 

I dagarna gick ett paket iväg med 120 pennfack tillsammans med mängder av pennor och sudd. Det kommer att landa i Uganda runt jul.

 

Christine Ljungblad, förstelärare i svenska och textilslöjdslärare, Hedeskolan 

Denna artikel har 1 kommentar

Kommentarer är stängda.