Öppna förskolan – en samlingspunkt för barn och vuxna

– Öppna förskolan är en samlingspunkt där man kan knyta nya kontakter. Vuxna träffar andra vuxna, och barn träffar andra barn, säger Sofie Johansson, som jobbar på en av kommunens öppna förskolor.

Det är torsdagsförmiddag och babyöppet på Särö öppna förskola. Fyra elever från Aranäsgymnasiets Barn- och fritidsprogram är här idag. De visar hur föräldrarna kan ge sina barn taktil massage. Samtidigt säger de en ramsa: ”I skogen ringlar det en stig, på stigen går en myra”. Den som masserar ska först göra ringlande rörelser med fingrarna på barnets rygg, sedan trippa med fingertopparna som en liten myra. De små barnen är mer eller mindre rymningsbenägna – det finns ju så mycket att upptäcka: nya leksaker, nya människor.

Elever från Barn- och fritidsprogrammet
Elever från barn och fritidsprogrammet

Samling med sångstund

Efter massagen följer den samling som personalen håller vid varje öppettillfälle. Det sjungs, stampas med fötter och klappas i händer. Aston, 15 månader, är nyfiken på alla nya saker – och vart leder egentligen den där spännande hallen? Pappa Ola Törnell fångar sonen och visar honom en stor grön leksakstraktor.

– Det är trevligt att komma hit och få miljöombyte och träffa den engagerade personalen, säger Ola Törnell. Jag är föräldraledig fyra dagar i veckan och vi går på en öppen förskola under alla förmiddagar. Både han och jag tycker att det är bra att göra en aktivitet varje dag. Här är stort och bra med olika rum och olika åldrar på barnen – de mindre kan vara i ett rum medan de större har disco i ett annat.

Ola Törnell med sonen Adrian
Ola Törnell med sonen Aston

 

Ida Lindberg är här med dottern Elvira, 8 månader.

– Det är lika mycket för hennes skull som för min egen som vi går hit. Hon får träffa andra barn och jag får träffa andra föräldrar. Det märks att Elvira kräver lite mer stimulans nu när hon har blivit större. Hon tycker att det är väldigt kul med sången och ramsorna under samlingen, säger Ida Lindberg.

Ida Lindberg med dottern Elvira.
Ida Lindberg med dottern Elvira.

Öppet för åldern 0–6 år

Öppna förskolan riktar sig till barn i åldern 0–6 år i sällskap av en vuxen. Här kan barnet leka i en barnanpassad miljö, delta i pedagogiskt ledda aktiviteter och träffa nya lekkamrater. De vuxna erbjuds stöd i föräldrarollen av utbildad personal, och får också möjlighet att träffa andra vuxna.

Sofie Johansson och Helen Hermansson jobbar på Särö öppna förskola.

Global-Utbildning och barnomsorg-Bilder-Förskola och barnomsorg-Övergripande FGförvaltning-Personal
Sofie Johansson och Helen Hermansson arbetar på Särö öppna förskola.

 

– Både Helen och jag är utbildade förskollärare. Föräldrarna som kommer hit har ofta många frågor, då är det bra att vi har läst utvecklingsteori och har erfarenheter från förskolan, och vi kan också förklara saker utifrån en utomståendes perspektiv, säger Sofie Johansson.

– Vi kan se att barn som deltagit i denna verksamhet får en lättare inskolning när de börjar på förskolan, eftersom miljöerna påminner om varandra. Här kan ett- till tvååringar öva på att ha föräldern i ett annat rum och bli trygga med det, säger Helen Hermansson.

Särö öppna förskola har öppet alla vardagar i veckan förutom fredag. På torsdagarna har de babyöppet för 0–1-åringar.

– Vi har haft babyöppna torsdagar sedan i höstas. En fördel är att infektionsrisken blir mindre, säger Sofie Johansson.

Kostnadsfri verksamhet

Öppna förskolans verksamhet är kostnadsfri och man behöver inte anmäla sig innan besöket. Verksamheten är öppen under skolterminerna. Via länkarna nedan hittar du adresser, öppettider och mer information om de öppna förskolorna i kommunen.

Kontakta gärna:

Ulrika Lundén, enhetschef
0300-83 45 44
ulrika.lunden@kungsbacka.se

Mer information om våra öppna förskolor finns på Kungsbacka.se