Undersökningarna har börjat! – Vattnet i skolan i samverkan med Sportfiskeförbundet Väst

September månad bjuder på solsken och en lufttemperatur på ca 14 grader. Höstlöven virvlar upp från marken och lyser skiftande i gult och orange. Eleverna i år 7 på Smedingeskolan är ute på sin första fältstudiedag och gör undersökningar på tre olika platser som fokuserar på vattendrag och våtmarker intill sjön Lygnern. Eleverna gör flera olika undersökningar och t.ex. undersöks fiskbeståndet i en bäck med elfiske, se bild 1 och 2.

Bild 1. Bilden visar hur eleverna dokumenterar och artbestämmer fiskarna i baljan.

Utrustade med måttband, termometrar, flaskor, pH-papper, håvar, artbestämningsnycklar och kartor m.m. har eleverna samlat in information om luft- och vattentemperatur, pH-värde, flora och fauna på land och i vatten. Flaskor används för att ta vattenprover som ska analyseras för fosfor och kväve. Bäckens bottenmaterial undersöks och frågor om varför botten ser ut som den gör och vilken betydelse träden har för djuren i vattnet ställs.

Bild 2. Här visar Sportfiskarna hur praktisk fiskevård går till.

Denna dag förevisar Sportfiskarförbundet Väst elfiske för eleverna, se bild 3, i syfte att på ett pedagogiskt och konkret sätt visa hur praktisk fiskevård går till och för att visa vilka fiskarter som faktiskt finns i våra vatten, se bild 1 och 2. September månad är bästa tidpunkt för elfiske och detta drar Smedingeskolans elever i år 7 nytta av under sina fältstudier i sitt projekt Vattnet i skolan.

 

Bild 3. Här visar Per-Erik från Sportfiskeförbundet utrustningen för elfiske.

Eleverna har under fältstudiedagen varit med om en naturupplevelse genom att se , känna, lyssna till och lära mer om ekosystemen som ligger till grund för liv i vattendrag och myllrande våtmarker. Tillbaka in i klassrummet tar nu eleverna med sig nya erfarenheter, bilder och provresultat för att med digitala verktyg koppla ihop praktik och teori under ytterligare NO-lektioner.

På återseende!

Hälsar

Maria Lindqvist
Lektor/Lärare NO/Tk Kullaviksskolan
maria.lindqvist@kungsbacka.se