Wikipedia – mer än en encyklopedi

Det mest fantastiska med SETT var alla 45-miutersföreläsningar man kunde välja mellan. Tyvärr blev det bara en dag för mig och det var så svårt att välja!

Det blev bland annat flippat klassrum med Fröken Flipp, informationssökning och källkritik i skolan och Anne-Marie Körling. Jag hamnade också på en föreläsning jag trodde skulle handla om läsförståelse men som visade sig handla om Wikipedia!

Ylva Pettersson, bland annat gymnasielärare, bloggare på LR och styrelseledamot på Wikimedia Sverige, började med att prata om Anne Bamford och hennes forskningsrapport The Wow Factor – Global research compendium on the impact of the arts in education. Bamford menar till exempel att vi utvecklas och når längre om vi har en publik, kreativt utrymme och att arbetet innebär en risk. Intressanta tankar!

Här kopplade Ylva Pettersson ihop Bamfords tankar med Wikipedia och det blev en spännande tankevurpa för mig. Jag tänkte precis som ni kanske också gör – hur hänger utveckling genom publik, kreativt utrymme och risk ihop med Wikipedia?

Ylva Pettersson gav flera exempel, Wikipedia behöver inte bara användas som uppslagsverk utan vi kan tillsammans med eleverna vara med i utvecklandet av uppslagsverket. Redan i de tidiga åren kan eleverna vara med och skriva inlägg på sin egen sajt sv.wikimini.org. Här har barnen ett eget uppslagsverk och genom att skriva egna inlägg får de en publik, det kreativa utrymmet återfinns i skapandet av inlägget och risken, ja det är förstås hur mottagarna tar emot inlägget. Spänningen finns också i hur andra ändrar deras eget inlägg och eleverna kan också gå in och ändra andras inlägg som en del i sitt lärande.

För de äldre eleverna finns vanliga Wikipedia där man inte bara kan bidra med text utan också ljudfiler, källor, bilder och illustrationer. Det finns också flera systersajter där de kan skapa Wikibooks, skriva definitioner i Wiktionary, hitta media i Wikimedia commons eller använda Wikiversity. I Wikiversity skapar du egna kurser till eleverna eller skapar en kurs tillsammans med dem. Överallt kan du också jobba med kodläge om du vill introducera eleverna till kod, till och med på wikimini. Wikipedia med systersajter ger också bra diskussioner om upphovsrätt och källkritik.

Blev du lite nyfiken? Funderar du på hur allt fungerar? Det finns förstås en Wikiversitykurs att tillgå! https://sv.wikiversity.org/wiki/Wikipediakurs_f%C3%B6r_pedagoger

Får du chansen att åka med på SETT, ta den! Kanske hamnar du på en föreläsning du trodde handlade om en sak men som sedan blev inspiration till något helt annat.

Karin Hansson Toråsskolan