Klockan slår 11 och elever kommer ut från deras lunch. Mitt på skolgården står rast aktivisten Malin Kjellèn redo för att ta emot dem. I handen har hon rockringar och vissa av eleverna springer emot henne för nu vet de vad som vankas, Hela havet stormar. Med musik ur den portabla högtalaren kör leken igång. De som deltar rör sig i takt med musiken och börjar gå runt, glada och…
FIKA 26/11 Kullaviksskolan 15.30-17.30
Välkommen till nästa FIKA på Kullaviksskolan tisdagen den 26/11, kl 15.30-17.30 Program: 15.30-16.15 ”Sokratiska samtal och annan eftertänksam dialog” Karin Carlsson, förstelärare och bild/so-lärare på Furulidsskolan, berättar om erfarenheter kring att arbeta med sokratiska samtal med elever. Forskningsbakgrund från bl a modulen Samtal om text i Läslyftet visar att elevernas aktiva talutrymme i klassrummet påverkar både deras motivation och deras förståelse för samband. Ann S Pihlgrens forskning redovisas, där man…
Hur får vi tjejer att bli mer intresserade av teknik och programmering?
Det var många besökare på TechDays som hölls i Stockholm under 22 – 24 oktober. Under dessa två dagar gick jag på flertal seminarier där några var riktigt matnyttiga och några mindre så som det brukar vara. Största behållningen var att kunna få ta del av framtidsspaningen samt få en inblick i nya utmaningar som vår värld står inför. TechDays inleddes med lite jazzmusik och en ”keynote” av Jonas Hammarberg som är affärscoach,…
PROJEKT MED 3D SKRIVARE Stegatorps förskola Blå lärgrupp
Fjärås/Gällinge har arbetar med Läslyftet detta läsår och utifrån modulen ”Skapa och kommunicera” har pedagogerna på Stegatorpsförskola i blå lärgrupp valt en bok att arbeta med. ◦ Valet föll på boken ”Pimm och Stora Bär-Björnen” av Lena Arro. En ny bok för barnen, där vi kunde hitta rekvisita ganska lätt och som var en bok med en enkel handling vilket gjorde det lätt att spela upp och leva sig in…
Nu drar vi igång andra året med Kungsbackas egen STL-utbildning
Årets uppstart blev en fullmatad eftermiddag med forskningsbakgrund, syfte och innehåll samt många reflekterande bikupor. Därefter dök alla in i de digitala arbetsytor vi kommer att använda, Teams för pedagoger och OneNote klassanteckningsbok för elever. Förra läsåret genomförde vi i Kungsbacka en egen utbildning med drygt 50 pedagoger, då i formen av en pilotutbildning, som avslutades i maj 2019. Med goda erfarenheter i ryggen har vi så skruvat på vårt…
Grundutbildning språklig medvetenhet och Bornholmsmodellen
Nu anordnas ytterligare en grundutbildning i språklig medvetenhet och Bornholmsmodellen för pedagoger i Kungsbacka. Utbildningen riktar sig främst till förskollärare i förskoleklass och till lärare i de tidiga skolåren som önskar utveckla sin undervisning i språklig och fonologisk medvetenhet. Även speciallärare och specialpedagoger är välkomna. Innehåll Utbildningen vänder sig till personal som inte har någon eller endast har liten erfarenhet av att arbeta med Bornholmsmodellen. Följande områden berörs: • Vad…
Förskolorna har testat Vklass
Till hösten införs det nya pedagogiska IT-stödet Vklass på Kungsbacka kommuns för-, grund- och gymnasieskolor. Förskolechef Angelica Stäring deltog i den pilot som genomförts under våren. På två av hennes avdelningar har både medarbetare och vårdnadshavare testat systemet skarpt under en period. Hur har försöket gått? Det har gått jättebra! Vi är framförallt nöjda med den nya versionen för barn-schema och att vi får en checka in och checka ut…
Gemensam skolutveckling i Halland – resultat från From great to excellent år 2
Den 22 maj genomfördes årets spridningskonferens inom det regionala samarbetet i Halland för att öka elevers måluppfyllelse; From great to excellent. Processen startade läsåret 2017-2018 och är tänkt att pågå i fem år. Samarbetet From great to excellent, FGTE, innebär att vetenskapligt och erfarenhetsmässigt befästa metoder och arbetssätt som gynnar en positiv resultatutveckling för barn och elever i de halländska skolorna. Den övergripande frågan i utvecklingsarbetet handlar om att finna…
The Big Five – intryck från en studieresa – del 6.
Studiebesök på Microsoft Så hade vi då kommit fram till den sista innehållsrika dagen i programmet. Under bussturen fick jag återigen chansen, som alla dagar på resan, till samtal och fördjupning omkring de upplevelser vi haft. Så värdefullt. Syftet med studiebesöket var att ta del av Microsofts strategiska arbete kopplat till utbildningssektorn, samt att ta del av hur Microsofts strategi knyter an till individens och samhällets utmaningar kopplade till data,…
The Big Five – intryck från en studieresa – del 5
Tid för reflektion samt besök hos Amazon När vi sovit en natt på det anrika, kanske hemsökta ;-), hotell Theodore i San Fransisco väntade ett efterlängtat reflektionspass arrangerat av vår förnämliga reseledning. Workshopen hjälpte oss att samla och dela tankar, vi fick värdefull input inför fortsatta intryck samt möjlighet att fundera lite framåt. En grupp som denna har en oerhörd inneboende potential, vi fann flera initiativ som olika konstellationer beslöt…
The Big Five, intryck från en studieresa – del 4
Studiebesök på Apples huvudkontor Dag två inleddes med “all inclusive” frukost på den lilla kaffebaren helt nära hotellet. För den som så önskade serverades oanade mängder pannkaka med lönnsirap, bär och vispgrädde, kombinerat kanske med ägg, bacon och bönor … toppat med kaffe och donut . Inga namn – men visst hade jag kompisar på resan som gick all in 😀 Den korta bussturen till Apple Park gav ytterligare möjlighet…
Magisk avslutning på STL-utbildningen
Under läsåret 2018-2019 har ca 50 lärare i åk 1-9 deltagit i pilotutbildningen STL Kungsbacka. Handledare från Enhet Utveckling har lett det kollegiala lärandet på sex skolor i kommunen och i slutet av maj avslutades utbildningen gemensamt för alla deltagare i Omsorgens Hus. En av dessa lärare valde att formulera och dela sina tankar efteråt och har också gett sitt medgivande till publicering här på Kungsbacka Delar. “Tack för idag!…
The Big Five – intryck från en studieresa – del 3
Studiebesök på Facebook samt upplevelser på Stanford University och Nordic Innovation House. Vår första späckade programdag fortsatte med en kortare busstur till Facebooks huvudkontor, Menlo Park, också detta beläget i Silicon Valley. Vi reste med abonnerad buss dessa dagar vilket medförde flera goda bieffekter. En var givetvis att programmet kunde bli väldigt effektivt, men den viktigaste var möjligheten till interaktion med medresenärer. Min målsättning i bussen var att sitta tillsammans…
The Big five – intryck från en studieresa – del 2
Studiebesök på Googles huvudkontor Den tredje dagen på resan inleddes redan i gryningen för min del. Morgonjogg för att få igång kropp och knopp, sedan en minifrukost på rummet. Det var förbestämt att vi skulle få äta dagens första mål hos Google, vid sjutiden skulle vi äntra bussen. Vid det här laget var truppen komplett, 55 förväntansfulla deltagare skakade hand med varandra och försökte skapa minnesbilder över vem som var…
Smedingeskolan och Fjärås-Bräckaskolan tar emot Vattenrådets miljöpris 2019!
Måndagen den 20:e maj tog 8A, 8B och 8C från Smedingeskolan och klasserna år 1 Väst, år 2 Väst, år 1 Öst, år 3B och fritids Natur från Fjärås-Bräckaskolan emot Lygnern Vattenråds miljöpris 2019 och prissumman 1000kr var för sitt fina arbete om vatten, se bild 1, 2 och 3. Vatten är grunden för allt liv och är en bra utgångspunkt för lärande kring hållbar utveckling. Ekosystem, landskap, samhällen och…
The Big Five – intryck från en studieresa – del 1
En serie i sex delar från resa i Bay Area-Seattle – maj 2019 Jag som skriver heter Åsa Blide Larsson och arbetar som enhetschef på Digitalt lärandestöd, en del av Kvalitet och Utveckling inom förvaltningen Förskola & Grundskola. 17-26 maj hade jag den stora förmånen att få ingå i en delegation under ledning av RISE, Research Institutes of Sweden och Swedish Edtech Industry som reste till San Francisco och Seattle…