“Förr och nu”

Arbete med ”förr och nu” i 1-Öst Fjärås Bräckaskola.

Vi har gjort några tidshopp i historien. Vi har bla besökt Vikingatiden, Järnåldern, 1600-talet och 1900-talet. När vi arbetade med 1900-talet pratade vi om hur det var att leva och gå i skolan på den tiden. Eleverna fick sitta i grupper och prata om hur de trodde de var på 1940-talet i skolan och när vi  pratade i helklass bestämde vi oss för att fråga några som gick i skolan på den tiden. Vi hörde av oss till Måhaga äldreboende och frågade om vi fick komma dit på besök. Det blev ett mycket positivt svar så vi bokade in ett möte.

Inför besöket fick eleverna sitta i mindre grupper och bestämma om vad de ville ha med sig och visa för de boende på Måhaga. De gjorde ett kollage med bilder de tagit på saker i klassrummet. De spelade in en film för att visa hur smartboarden fungerade. De bestämde sig också för att visa hur programmering fungerade. De valde att visa Appen Bee-Bot på Ipaden och de små robotarna Blue-Bot.

 

10 st elever som vi lottade fram fick följa med till Måhaga. Några dagar innan besöket fick dessa elever förbereda sig genom att skriva små ”tal”lappar där de skrev ner vad de skulle säga. De hade även med sig kompisarnas frågor.

När vi var på plats fick eleverna presentera sig och berätta om hur vi arbetar i skolan idag. De äldre fick ställa frågor och sedan fick eleverna ställa sina frågor till de boende. Vi avslutade med att eleverna gick runt bland de äldre så att de fick prova på att programmera och spela olika spel på Ipaden.

Besöket var mycket uppskattat av både elever och boende på Måhaga.

När vi  var tillbaka i klassen fick eleverna redovisa för sina kompisar om vad de fått för svar på de frågor de hade ställt.

 

Vänliga hälsningar Madelaine och Manne pedagoger i 1-öst.