Green screen på Boställets förskola

Vi testade att arbeta med Green Screen på en småbarnsavdelning (barn mellan 1 och 3 år). Under vårterminen hade vi jobbat med boken ”Var är tårtan”, en bok utan text som handlar om två råttor som stjäl en tårta från två hundar. I boken följer man tårtans resa samtidigt som det händer en massa andra saker runtomkring i bilderna.

 

Utgångspunkten i arbetet med Green Screen var att använda bilderna ur boken och låta barnen ”kliva in i boken” och bli en del av berättelsen. Men i praktiken var det inte helt lätt eftersom barnen inte såg vad som hände bakom sig (d v s på den gröna duken). Lösningen var att koppla ihop iPaden med Smartboarden/projektorn så att barnen kunde se sig själva som en del av boken.

 

Förvåningen gick fort över till förundran och efter en kort stund började de utforska hur deras rörelser påverkade bilden på Smartboarden. Vi avslutade vår introduktion med Green Screen med att göra en film där barnen sjunger temalåten framför Green Screen:en, som visar bokens händelseförlopp. Nu när vi har fått smaka på det här roliga läromedlet kommer vi säkert använda det oftare. Det gäller bara att fixa en duk, skaffa sig appen och fortsätta utforska.

 

Själva användningen av makerlådan var enkel. Det fanns en kort förklaring och appen hade en egen video som visade hur man använder den. Dessutom satt iPaden i ett bra skal som kunde fästas på ett stativ, vilket underlättade inspelningen.

Jan Julin

Förskollärare på Boställets förskola