Hour of Code på Björkris skola

På morgonen den 7 december samlades alla elever, tillsammans med sina lärare, i Björkrisskolans gymnastiksal för att programmera tillsammans. Klasserna kommer in en i taget och sätter sig på golvet, det känns att det är förväntan i luften. När alla är samlade drar Jenny Lithén igång inspirationsfilmen.

 

 

”Med skräckblandad förtjusningen gick jag hit och dom jag trodde inte skulle klara av det var dem som jobbade mest” Kommentar från en lärare efter avslutat aktivitet

 

 

 

Jenny ger instruktionerna och det märks att eleverna är väl förberedda, det vet vad som skall hända.  Hon avslutar med att be dem gå in på  https://code.org/ , välja elev och sen är det dags. Börja programmera! 

Det blir en febril aktivitet hos alla elever. Det programmeras överallt, olika varianter med olika svårighetsgrader och alla är väldigt engagerade. De som kan mer blir experter och hjälper dem som behöver stöd för att komma vidare. Det hörs ett “ja, det funkade” här och ett nöjt “yes” där. Framförallt där det har behövts felsökas för att förstå varför det inte fungerar, då är nöjdhetsnivån extra hög när programmeringen stämmer och uppdraget på lärplattan blir slutfört.    

 

 

 

 

 

 

När timmen börjar närma sig sitt slut sitter jag tillsammans med två tjejer som är djupt koncentrerade på att programmera och inte har tagit in att Hour  of Code är på väg att ta slut för i år. De tittar upp och ser sig förvånat omkring och undrar vart de andra klasserna har tagit vägen. Måste vi sluta undrar de lite förvånat, när läraren ber dem att komma. Men de tar sin lärplatta med sig och följer så sakta med resten av sin klass ut ur den snart tomma gymnastiksalen. Ännu en lyckad Hour of Code är genomförd på Björkrisskolan och det gav verkligen mersmak. Hoppas att alla Kungsbackas elever får vara med och programmera under Hour of Code nästa år!