LÄRANDE I HÅLLBAR UTVECKLING

En nationell konferens på temat barns och elevers delaktighet och inflytande. (Gävle högskola) 5-6 oktober -16.
Inbjudna var pedagoger 1-19 år, skolledare, förvaltningschefer med flera i hela Sverige.
Vårt arbetslag (Vingen år 2) på Furulidsskolan arbetade mot målet, – hållbar utveckling, tillsammans med eleverna, under läsåret 15/16 men har fortsatt även detta läsår. Tillsammans har vi arbetat med källsortering och sett filmer om vart soporna tar vägen. Vi har pratat mycket om vikten att ta hand om vår jord.
Fyra nyfikna pedagoger startade sin resa mot Gävle den 4/10 runt lunch tid, tåg i ca 6,5 timmar. En lång och seg resa som faktiskt gick alldeles perfekt. Tåget stannade på Gävle station på exakt utsatt tid.

Konferensen startade på onsdagen (5/10) och vi var redo att insupa kunskap. Dagen startade med några intressanta föreläsningar om bl.a. Gävles arbete kring ämnet, Barnkonventionen, Milleniemålen vi fick även höra många roliga, intressanta, viktiga och lärorika korta små föreläsningar. Dessa skulle göra oss nyfikna på eftermiddagens innehåll. Vi hade nämligen möjlighet att välja två för oss extra intressanta föreläsare som vi fick höra mer av (workshops) Vi valde lite olika t.ex. Spilloteket som är en kreativ, demokratisk verkstad. De får överblivet material från lokala företag som de låter skolklasser arbeta kreativt med. Dataprogram för elever om demokratiarbete och Plan-international.

Planetväktaren (Spillotekets arbete med skolklasser)   bild2

Dagen gick i rasande fart, hem och byta om sedan middag på konserthuset med underhållning i form av musik av lokala förmågor. 

Dag två var en halvdag men med liknande innehåll som dag 1. Föreläsningar och valbara workshops. Vi fick också möjlighet att lyssna på en panelgrupp bestående av elever år 5-gymnasiet från Gävle kommun.

Lena Jungmark berättade om elevers inflytande runt olika skolmiljöer, Johan Cahling om ishockeyklubben Brynäs samarbete med Unicef.
Några av oss fick också pröva lite Virtual Reality tillsammans med Plans arbete i drabbade länder.
Efter två fullproppade dagar om hållbar utveckling och elevers delaktighet styrde vi kosan söderut mot Kungsbacka.

Tack, för att vi fick möjlighet att närvara vid denna konferens vi har blivit ännu mer taggade för vårt arbete tillsammans med våra underbara elever i vardagen!

Annika, Linda, Anna och Mona