LEGO i undervisningen på Hedeskolan

Jag heter Angela Emanuelsson och är lärare i matematik och teknik åk 7-9 på Hedeskolan.

2012 köpte vi in ett Lego Education Center. Det är ett undervisningsmaterial som man kan använda i alla årskurser från f-9. Vi valde att låta detta bli en stor del av teknikundervisningen på skolan, eftersom det passar väl mot det centrala innehållet i teknik.

I vårt Lego Education Center ingår bland annat Wedo och Lego Mindstorms (robotar), som innebär att man kan jobba med programmering. Det ingår även mekanik, pneumatik, motorer och energilego som man till exempel kan ha för att bygga modeller som rör sig och modeller av vindkraftverk och vattenkraftverk bland annat.

FLL – First Lego League

Sedan 2013 har Hedeskolan varit med i FLL (First Lego League) som är en internationell tävling i naturvetenskap och teknik där man behöver legorobotar för att kunna tävla. Vi har lyckats väldigt bra och vunnit fina priser vilket vi är mycket stolta över.

2015 vann vårt lag “KBTT” finalen i Göteborg och fick tävla vidare i den skandinaviska finalen i Mo i Rana i Norge.

2016 kom vårt lag “Något på spåret”, tvåa i Göteborg och vann pris för bästa teknik och bästa samarbete!

I år vann laget “Oneinamillion” finalen i Göteborg och fick tävla i den nordiska finalen i Oslo. Även där gick det riktigt bra och laget vann andrapris för sin forskning och de vann plats i en världsfinal i Estland till sommaren. I denna världsfinal kommer 100 lag från hela världen att tävla med sin forskning och sina robotar och vi är det enda svenska laget som är uttaget.

Om man vill läsa mer om FLL och/eller om hur vi jobbar så kan man gå in på Hedeskolans hemsida. Här finns en del text, bilder och film med olika projekt. Jag har också en Youtubekanal där jag lägger upp filmer med elevarbeten om man är nyfiken på vad vi gör eller vill ha lite tips på hur man kan jobba med Lego i undervisningen.

/Angela Emanuelsson, lärare åk 7-9 på Hedeskolan, i matematik/teknik.