Poddradio

Poddradio, eller Podcast som det ofta kallas från engelskan, är ett ord som säkert alla har hört. Men vad är det och är det något som kan användas i ditt arbete?

Enkelt uttryckt så är det att du kan lyssna på ett “radioprogram” fast du gör det när du vill. Mer eller mindre alla av de etablerade radiokanalernas program går att lyssna på i Poddform, alltså att man laddar hem filen (ofta till sin telefon) och lyssnar på den när det passar.

Men den stora fördelen med poddradio är ändå utbudet. Det produceras en enorm mängd podcasts inom alla tänkbara ämnesområden. Fotboll, film, teknik, datorspel eller något annat. Det finns podcasts om allt. Åtminstone om du kan tänka dig att lyssna på en engelsktalande podd.

Det finns många poddar med fokus på skolsverige. Skolspanarna, Skolsverige och Skolsnack är några. Det finns också flera intressanta poddar i ytan mellan skola och IKT. En som rekommenderas är Digitalsamtal (mer info finns på http://www.digitalsamtal.se ), som samtalar om hur den nya tekniken påverkar olika delar av vårt samhälle, där ju skolan är en stor del.

Det hade varit roligt att få in fler bra tips på intressanta podcasts som berör skolan eller IKT.

Om du är helt ny så finns här en enkel guide som förklarar mer hur du kommer igång med att lyssna och vilka alternativ som finns. På sidan finns även många fler tips på populära podcasts om varierande ämnen.

Har du tips på en bra podd eller vill du veta mer? Kontakta mig på fredrik.ajell@kungsbacka.se

//Fredrik Ajell
IKT-Pedagog i PE Centrum och hängiven poddradiolyssnare

(Bild: Wikimedia Commons)