#SETT: Skype in the class room

Av Lina Häger, Björkris skola.

Jag har länge varit nyfiken på hur Skype kan användas i pedagogiskt syfte men inte riktigt fått ändan ur vagnen.  Men efter att ha blivit inspirerad av två engagerade lärare på sett-mässan tänkte jag att nu är det dags.

 

Jag och min klass, en 1-2:a på Björkris skola, var mitt i vårt temaarbete om universum och eleverna hade samlat ihop en drös med frågor som de ville ställa till en rymdforskare. Frågan var bara hur vi skulle få tag på en. Då slog det mig: Skype så klart! Vi tog kontakt med rymdobservatoriet i Onsala som villigt ställde upp.

 

Två dagar senare satt en förväntansfull klass framför Smart Boarden, omsorgsfullt förberedda väntade de på att diskutera sina frågor med en riktig expert. Fem minuter efter utsatt tid ljöd signalen, vi svarade och ett ansikte dök upp på skärmen…

 

Vårt möte med rymdexperten blev lyckat och nu är jag och eleverna sugna på mer Skype. Det bästa är att det finns en plattform för pedagoger runt om i världen som heter Skype In The Classroom. Där kan du nätverka och skapa kontakter och starta samarbeten, allt är möjligt.

 

Särskilt spännande verkar projektet Mystery Skype. Där bestämmer två pedagoger träff och så får eleverna på ett stukturerat sätt ställa frågor till varandra för att lista ut var  respektive klass är ifrån. Samtalet sker på engelska. Ni kan ju bara tänka er vilket kunskapande som sker i det mötet, snacka om att låta eleverna röra sig i sin proximala utvecklingszon.

 

https://education.skype.com/

 

https://education.skype.com/mysteryskype

 

Ha en skön sommar!