Tankar från Katrin på “Made by Kungsbacka”

Jag arbetar på Made by Kungsbacka som är en satsning från förvaltningarna FG och GV samt Kommunstyrelsen/näringsliv. Made by Kungsbacka främjar företagsamhet och kreativitet. Inspirerar till nyfikenhet och samarbeten och bygger broar mellan utbildning, näringsliv och omvärlds.

En del av mitt uppdrag är att sprida goda exempel och uppdatera intresserade om vad som händer gällande SSA i Kungsbacka Kommun men även nationellt och då använder jag mig utan hemsidan Made by Kungsbacka, Facebook och Twitter.

Jag vill vara inspirerande, ha bra bredd och relevans på inläggen och dess innehåll. För detta behöver jag ha en omfattande omvärldsbevakning och samverka med andra inom samma område.

Min medverkan på SETT hoppas jag ska ge inspiration och tips om hur jag kan stärka mitt arbete med spridningen i de sociala medierna och göra inläggen och artiklarna mer intressanta och inspirerande för följarna. Jag hoppas också kunna nätverka och få nya ”vänner” som är av samma intresse och behov.

Fram till årsskiftet var jag SO-lärare på Smedingeskolan som kommit väldigt långt i digitalt lärande, vi var en av pilotskolorna när 1-1 fördes in och därmed också först med iPad i undervisningen. Resan har varit intressant och föränderlig och i en rasande takt, jag insåg ganska snart att jag måste släppa på kontrollbehovet och att elevernas kunskaper var många gånger så mycket bättre än mina. Detta drog jag nytta av genom att vi lärde av varandra lärare-elev, elev-lärare, lärare-lärare och elev-elev. Förutom sökmotor, sociala medier och surfande blev iPaden ett hjälpmedel i min lärarvardag, jag använde den till det mesta och den blev snabbt en del av min pedagogiska vardag. Kontakten med elever och föräldrar effektiviserades, källor med stoff till våra innehåll utökades, redovisningsalternativen för eleverna blev större och hanteringen av arbeten och samplanering förenklades. Att Flippa klassrummet blev snabbt en favorit men nu var det inte detta jag hade tänkt skriva om utom mer upplevelserna av SETT.

Mitt syfte och mina förhoppningar om att få inspiration och tips om hur jag skulle kunna stärka arbetet med spridningen i de sociala medierna och stärka intresset fanns inte med bland föreläsningarna och aktiviteterna, det fick jag söka på annat sätt bl a fick jag en intressant kontakt när samtal med främling uppstod vid första räkmackan i cafét på mässtorget. Andra inputs fick jag i samtal med några av er som var med på resan.

Jag fick däremot med mig många tankar och matnyttigt för min ”materialbank” som jag använder mig utav när jag är ute och verkar som processtöd på förskolor och skolor.

I min profession som lärare har jag alltid använt mig utav ett entreprenöriellt förhållningssätt och samverkat med omvärlden på olika sätt, allt för att stärka elevernas självkänsla och motivation till att vilja utvecklas och lära, det handlar om de mjuka värdena och inhämtning av kunskap som ska förenas hos våra elever. Då är det som ett smörgåsbord att få komma till SETT och bara ta in, Micke Gunnarsson som trycker på värdet av individens egen kraft, relationsbyggande och hur inget är sig likt, jag tröttnar inte på honom. Dennis Westerberg som pratar om vikten av att ta ansvar för sin arbetsglädje, ”Gör det du älskar och älska det du gör” gav kraft till att stanna i nuet och förvalta det på ett bra sätt. Dessa två föreläsningar gav en feelgoodkänsla som varade ett bra tag. Sedan lyssnade jag på Jenny Nordqvist om hur man med hjälp av verktyget eTwinning Öppnar dörren till Europa och samverkar med andra regioner och pedagoger som vill samma sak ett kulturellt och kunskapsutbyte över gränserna, rekommenderas. En av Kungsbackas egna stoltheter Anna Stigsdotter lyssnade jag på för första gången och vilket arbete hon gör, så nytänkande och så entreprenöriell, hon vidgar barnens omvärld på ett så naturligt sätt med hjälp av sina digitala hjälpmedel, heja heja Anna, dig måste jag få träffa och intervjua och få möjlighet att sprida allt fantastiskt som händer på er förskola.

Tack till er som arrangerade, ett så varmt, engagerat och trevligt upplägg under SETT dagarna från Kungsbacka Delar. Jag kände mig så välkommen.

Jag har bestämt träff med några av er, jag kommer att träffa er ute i era verksamheter och diskutera projekt och entreprenöriella processer och det ser jag mycket fram emot.

Er som jag inte hann träffa och samtala med hoppas jag hör av er till mig så vi kan träffas och prata, kanske det finns något som Made by Kungsbacka kan stötta upp med, jag finns där som processtöd. Börja med att gill vår FaceBook sida där servar jag er med allt senaste inom SSA samverkan skola omvärld/arbetsliv eller gå in och läs mer om Made by Kungsbacka på vår hemsida, madebykungsbacka.se

 

Bästa hälsningar
Katrin Andersson