Turf i förskolan – Katamaranen Strannegårdens förskola

Vi har upptäckt ett nytt och spännande sätt att använda våra ipads, vi turfar.

Turf är ett svenskutvecklat realtidspel som kräver GPS signal och internetåtkomst, det är en blandning av “herre på täppan” och orientering, fast i digital skepnad.

IMG_0145

Jag introducerade det genom att koppla ipaden till smartboarden och öppna appen. Eftersom vi har arbetat ganska mycket med kartan på många olika sätt så kände barnen genast igen förskolan, men vad var det för grön gubbe inne i huset? Vanlig gps markering är en blå punkt men de klurade snabbt ut att det var vår iPad som var den gröna gubben. Det fanns röda zoner på flera ställen som vi kunde se och vi kunde lokalisera ungefär var de var någonstans och klickade man på den röda zonen så såg man vem som “ägde” zonen. Spännande!

Genom att bege sig till zonen med ipaden så kunde vi ta över ägandet och zonen blev grön på vår karta.

IMG_0147

Detta satte igång många tankar och funderingar och numera har barnen koll på de fem turfzonerna som finns runt Strannegården. Det blir många utflykter och promenader med målet att ta tillbaka zoner.

Första söndagen i varje månad nollställs spelet och då är alla zoner gula och ingen äger dem.

FullSizeRender

Många spännande diskussioner har vi haft. Ta nya, gula zoner som vi planerat eller ta tillbaka en som var vår igår men någon annan tagit ifrån oss? Andra turfare ser man som röda gubbar på turfkartan.

Man behöver inte skapa ett konto utan första gången du öppnar appen, så skapas en användare med telefonen/ipadens apple-id. (Appen finns även för android)

Du kan ändra namn genom att klicka på sexhörningarna i högra nedre hörnet och välja kugghjulet.

Sen är det bara att köra igång, hoppas vi ses!

Text och bild: Karin Sönnerås  Strannegårdens förskola

Denna artikel har 1 kommentar

Kommentarer är stängda.