Filmprojekt på Fjordskolan

Fjordskolan

I F-2 klasserna Valen och Laxen har vi under höstterminen startat ett Filmprojekt.  Målen med projektet var att lära elever att använda olika digitala verktyg, samarbete, hur är en berättelse uppbyggd.

De fick tillsammans skapa en berättelse som skulle utgå från vänskap. Började med att rita i stripes och sedan måla deras bakgrunder, tänka ut vilken rekvisita filmen behöver och skriva in det i ett dokument och spara i google drive. Eleverna fick en förståelse för att animerad film är statiska bilder som man får i rörelse.

Vid korttagningen använde vi oss av en webkamera och en dator. Eleverna fick tänka ut hur deras gubbar skulle röra sig i de olika scenerna. I datorprogrammet Monkey Jam förde vi sedan in bilderna för att där skapa själva animationen. Elevernas nästa steg i projektet var att föra över filmen till Movie maker och där lägga till eventuell text och ljud.

Projektet har pågått hela hösten och är i detta nu fortafarande igång. Alla elever tycker att det är spännande och ser fram emot nästa gångs projekt tid. Eleverna är på olika nivåer, men var och en kan ta till sig nya kunskaper utifrån där de befinner sig. Vi pedagoger tycker att det varit inspirerande att få visa elever de olika momenten i projektet. Ex. Hur är en film uppbyggd? vad är rekvisita? hur fungerar en webkamera?, hur ska vi få gubben på filmen att se ledsen ut? Text + bild måste passa ihop osv. När allt är slut kommer vi att ha stor filmpremiär, där eleverna stolt ska få visa upp sina egen gjorda animerade filmer.

Vid pennan: Ulrika Lundqvist