PROJEKT MED 3D SKRIVARE Stegatorps förskola Blå lärgrupp

Fjärås/Gällinge har arbetar med Läslyftet detta läsår och utifrån modulen ”Skapa och kommunicera” har pedagogerna på Stegatorpsförskola i blå lärgrupp valt en bok att arbeta med. ◦ Valet föll på boken ”Pimm och Stora Bär-Björnen” av Lena Arro. En ny bok för barnen, där vi kunde hitta rekvisita ganska lätt och som var en bok med en enkel handling vilket gjorde det lätt att spela upp och leva sig in i.

Efter ett tag blev barnen i de andra grupperna på förskolan nyfikna på Pimm och Stora Bär-Björnen och vi valde då att bjuda in dem till en föreställning. Det tillverkades skyltar till teatern, biljetter, inbjudningar, några barn stod i hallen och väntade på publiken för att sedan visa vart deras platser fanns.

När barnen kände sig färdiga med teatern och vi packade ihop materialet hade de en önskan om att själva bli författare och skriva en egen saga. Barnen skrev sagan på datorn och tillverkade en bok i ett stort format. De målade illustrationer till berättelsen. Det tillverkades även en miniatyrscen till.

Vi fick låna en 3D skrivare till förskolan. Det här var något helt nytt för oss pedagoger samt för barnen, men otroligt spännande. Att kunna göra en ritning, som vi sedan med hjälp av en Ipad tog ett kort på för att därefter designa den i datorn. Att få sin bild utskriven var en häftig känsla. Barnen ville också skapa en stor scen till sagan. Som avslutning spelade vi upp teatern utomhus på sommarfesten.

.

Barnens svar på frågan:

Vad tycker du var roligast med teatern?

“Att spela, det var när bilen kraschade, när grävlingarna jagade Stora Bärbjörnen, det skulle varit ännu roligare om det varit riktiga grävlingar. Eller om det var en riktig luftballong, kanot eller bil. Att göra ljud. När jag fick spela teater. Att alla tittade på. När jag var tiger för då blev någon rädd. Att det var kaniner med i teatern, för jag har kaniner hemma. “

Stegatorps Förskola

Pernilla Rutgersson, förskollärare

Ing-Britt Boberg, barnskötare