Särö skola vinner pris för sitt fågel-engagemang

SM i fågelholksbygge anordnas varje år av Naturskyddsföreningen för att uppmärksamma och hjälpa småfåglarna och deras bostadsbrist.

1A på Särö skola valde i år att delta, så i januari började förberedelserna. Eleverna fick sitta i små grupper och fundera kring vad som behövs på en fågelholk för att fåglarna ska vara trygga från väder och fiender men även vilka verktyg man behöver för att bygga den. Slöjdläraren Tony och Mats  hjälpte till med beställning av material och sågade till bitarna. Under tiden samlade eleverna in skogsmaterial att dekorera med.

Sedan startade tillverkningen, totalt 7 holkar byggdes ihop av eleverna som arbetade i grupper om ca 4 barn. Eleverna tyckte det var spännande att få spika, spänna och skruva. Sedan dekorerades de, namngavs och fotograferades innan de skickades in till tävlingen. Under arbetets gång har vi också diskuterat vad man mer kan göra för att hjälpa fåglarna, förslagen som kom fram var bland annat att göra fågelmat och att lägga ut sitt hårklippning till fåglarna som de kan använda till tätning av sina bon. Vi lärde oss mer om 5 av våra vanligaste stannfåglar och  inför sista helgen i januari, den stora fågelräknarhelgen, så tillverkades det fågelmat som alla elever fick med sig hem för att hänga ut tillsammans med ett fågelräknarprotokoll. Resultatet av räkningen rapporterades in och vi gjorde också statistik över klassens vanligaste fågel.
I mars så fick vi det glada beskedet att vi vunnit specialpriset i tävlingen med motiveringen;

Genom att jobba lekfullt och metodiskt under en lång tid har Särö skola lyckats väcka ett genuint intresse för fåglarnas liv med hjälp av nyfikenhet och fascination.

Alla elever blev så stolta och när Norra Halland ville vara med när vi satte upp holkarna  i skogen så blev det glada tillrop. Nu väntar en utflykt till Fjärås Bräcka där de ska få en guidning av Jonas Örnborg från Naturskyddsföreningen och förhoppningsvis får de se när en fågel ringmärks. Ett besök vid Kungsbackas Biodlarförening ska också hinnas med. Inför det besöket så lär vi oss mer om våra flyttfåglar och binas viktiga roll i ekosystemet. Temaarbete sommar följt oss under hela våren har verkligen bidragit  till ett ökat intresse för fåglar och naturen hos våra elever och har varit så inspirerande för både lärare och elever och eleverna klurar redan nu på hur holkarna ska se ut nästa år…

Sara Torstensson, Fritidspedagog på Särö skola