Ett första möte med programmering


Under april månad lånade vi en Bee-Bot till vårt fritidshem Vågen på Åsaskolan. Vi var nyfikna på programmering och framförallt för att se om vi kunde väcka barnens intresse för detsamma. Eller om intresset kanske faktiskt redan fanns där?

Förväntningarna låg i luften när vi tillsammans packade upp och stiftade bekantskap med det söta, lilla robot-biet och vi valde snart att dela in barnen i mindre grupper för att de skulle få chansen att arbeta med Bee-Boten i lugn och ro.

Eftersom vi pedagoger inte hade så stora förkunskaper om vare sig programmering eller Bee-Botar, så hade vi förberett oss genom att surfa in på Linda Mannilas blogg, som bland annat handlar om digitalisering i skolans värld. Linda Mannila har arbetat som utbildare, forskare och företagare inom utbildningssektorn med fokus på digitalisering och skolutveckling sedan 2010.

På bloggen hittade vi flera roliga och lärorika sätt att arbeta med Bee-Boten på! Vi valde, bland annat, att lägga ut siffror på den medföljande skattkartan, slå med tärningar och programmera Bee-Boten att gå till rätt svarsruta. Barnen förstod snabbt hur de skulle göra och tyckte att det var jättekul när biet blinkande och låtande gav sig iväg. Medan vi lekte med Bee-Boten passade vi på att prata om ord som koda, programmera och digitalisera. Barnen fick själva reflektera och ge exempel på områden där detta kan vara aktuellt.

Så här i efterhand har vi reflekterat kring att våra barn i förskoleklass kanske är lite för gamla för att ha roligt en längre tid med en Bee-Bot. Även om det går att variera lektionerna i det oändliga så är ändå grundprogrammeringen uppe på biets rygg densamma och vi insåg snabbt att barnen var redo för större utmaningar än så.

Icke desto mindre känner vi oss ändå nöjda med att ha gjort ett första nedslag i ämnet programmering och taggade inför uppdraget att hitta nya vägar att lära oss mer om detta spännande och roliga ämne!

Hälsningar från oss barn och fritidspedagoger på Vågens fritidshem, Åsaskolan

FAKTA

Bee-bot och Blue-Bot är små robotar som på ett motiverande och lättfattligt sätt tränar bl.a. problemlösning, algoritmiskt tänkande, felsökning och samarbete. De marknadsförs som introduktionsrobotar för de yngsta, men de passar minst lika bra för att konkretisera programmering till en början även för äldre.

Källa: lindamannila.com