The Big Five, intryck från en studieresa – del 4

Studiebesök på Apples huvudkontor

Dag två inleddes med “all inclusive” frukost på den lilla kaffebaren helt nära hotellet. För den som så önskade serverades oanade mängder pannkaka med lönnsirap, bär och vispgrädde, kombinerat kanske med ägg, bacon och bönor … toppat med kaffe och donut . Inga namn – men visst hade jag kompisar på resan som gick all in 😀

Den korta bussturen till Apple Park gav ytterligare möjlighet att få lite glimtar av omgivningarna. Vi hade en av tre svenska Applerepresentanter som flugits in med anledning av studiebesöket som lots på bussen. Att Apple tog emot ett besök på 55 personer var unikt – Swedish Ministry of Education blev föremål för ett sällsynt undantag. Vi blev guidade genom den väldigt speciella byggnaden till Executive Briefing Center Cupertino där dagens gedigna program skulle gå av stapeln.

Syftet med studiebesöket var att ta del av Apples strategiska arbete kopplat till utbildningssektorn, samt att ta del av hur Apples strategi knyter an till individens och samhällets utmaningar kopplade till data, integritet och säkerhet.
Aktiviteterna bestod av:

• Presentation av Brent Frey, Director US Education Development om Apple Culture and Innovation
• Presentation av Marc Yergovich, Americas Architecture & Design Lead Apple Real Estate & Development om Designing Apple Park
• Presentation av Tara Griffin, Sr. Director Executive Briefing Program om Apple at Work
• Föredrag/show av Dr. Kim Silverman som bl.a. är hjärnan bakom Apples talsynteser och spam filter.
• Presentation Jill Vermillion, Senior Program Manager om ”Everyone Can Code” och demonstration av Swift
• Presentation av Andrea Menotti, Partnership Manager Worldwide Developer Relations och Brad Scott, Technical Briefing Manager om ”Augmented Reality in Education” med demonstration av olika appar för AR
• Presentation av Patrick Purcell, Education Market Development om ”On-line Assessment”

För egen del …

… var jag imponerad över känslan av kvalitet som genomsyrar verksamheten i minsta detalj. Verktygen på Apple ska dessutom vara tillgängliga för alla, tanken är att t.om. helt blinda personer ska ha en fullödig upplevelse.

Programmet för dagen gav både teoretisk och hands-on upplevelse av företagets tänk och produktion, mycket av det praktiska hade jag redan provat, intressant ändå, men den som trots allt rörde mitt hjärta mest var Dr. Kim Silverman. En multibegåvad person med oerhörd karisma.

Dr Kim Silverman, se gärna TED talk

Apples mål uttrycker man på följande vis;
 ”Our goal is to make the best products that enrich people’s lives.”
… och alla 160 000 anställda worldwide omfattas.

Timman med Marc Yergovich, på ämnet Designing Apple Park var också intressant ur ett helhetsperspektiv.
Om vi är företaget som delar – ska vi dela allt!

Det finns inte olika avdelningar men olika typer av utvecklare (introverta, extroverta) Alla har en egen plats – men kan sitta var som helst.

The Ring – Apple Park är självförsörjande på el, solenergi.

Där finns 9000 träd, fruktträd vilket ger pollinerare. Allt är återvunnet, det är den största byggnaden i världen. Apple Park har två entréer, ingen egentlig lobby utan ”välkommen hem”

Vi fick se filmen om hur byggnaden kom till – byggd i teknik som bör kunna överleva en jordbävning. Kommer förmodligen att behålla sin form och förflyttas – inte  bli förstörd. Allt i byggnaden är special, behövde uppfinnas. Ringen är 1.6 km runt om. Man har 20 minuters promenad från parkering – inga bilar nära.

Steve Jobs talar för walking sholder to sholulder.

Slutsatser och lärande

Vår reselednings sammanfattning
  • Apple är ett värderingsstyrt bolag som styrs av värderingar som diskuteras regelbundet bland bolagets ledare. En viktig värdering är Privacy & Security  och enligt Apple så sparas/samlas ingen data in kring deras användare. Deras produkter och tjänster är t.ex. fullt kompatibla med GDPR. (Länk till mer information) Ett viktigt område för Apple är utbildning där de har ett stort engagemang.
  • Man kan inte skilja ut kultur från teknologi i skolan eller i samhället. Man måste alltid kombinera utrullning av teknik i skolor och organisationer med stöd och utbildning för brukare (lärare) och ledare. Annars är det bara slöseri med pengar.
  • Apple Park är designad utifrån viktiga principer om hur de vill att företaget ska fungera och stödja medarbetarna. Med byggnaden så skickar man en signal om vad Apple är till de som arbetar där. Man är del av ett ”brand” som är genomtänkt. Man producerar även sin egen el via solpaneler och är självförsörjande.
  • Apple har ett engagemang att möjliggöra undervisning om programmering på ett enkelt sätt så att alla ska kunna lära sig att programmera. Man har utvecklat ett eget programmeringsspråk (open source) som heter Swift och har material för skolor att använda. När man behärskar Swift kan man gå vidare till mer avancerade programmeringsspråk.
  • Apple har arbetat med att utveckla talsyntester som är inbyggda i alla sina produkter, istället för som separata tillägg. Den mest utvecklade och avancerade är ”Alex”.
  • Augmented Reality (AR) är ett område med mycket snabb utveckling och stor potential för  läresurser. Det finns en stor mängd appar och resurser att använda med olika funktioner och möjligheter. Här blir det viktigt att den enskilda läraren får kunskap om möjligheterna för att själva kunna designa och utforma undervisningen.
  • Apple arbetar med att erbjuda lösningar för att genomföra digitala prov på ett bra och säkert sätt genom olika lösningar i appar. En viktig funktion är att säkerställa möjligheten, om man önskar, för eleverna inte kunna utnyttja t.ex. internet under provets gång. Det är också viktigt att utveckla lösningar som gör att den digitala miljön är minst lika praktisk som analoga prov. Detta är ett växande område globalt med ökad efterfrågan.

När studiebesöket gick mot sitt slut fick vi alla ett minne att ta med – en Apple pin som endast besökare på plats och ställe kan få tillgång till … Lite speciellt trots allt. Bussen tog oss sedan till hotellet för upphämtning av bagage och fortsatt resa mot San Francisco.

Fortsättning följer – GLAD MIDSOMMAR!

Åsa Blide Larsson